Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Без благодаті немає життя. Проповідь на Трійцю

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.
Амінь.
Слава Ісусу Христу!
 
Свято зіслання Святого Духа на апостолів. Ми читаємо молитву: «Царю Небесний, - так ми називаємо Духа Святого. – Прийди до нас і вселися в нас. І очисти нас від усякої скверни».
І цей Дух приходить. І добре, коли цей Дух приходить, тому що, коли є цей Дух, то є Церква, немає Духа – немає Церкви. Коли є Дух – є сім’я, коли немає Духа – нема сім’ї. Коли є Дух – є народ, коли нема Духа – нема народу. Буде існувати якесь суспільство, у вигляді приниження якогось, рабства, несправедливості і т.д. Якось люди будуть жити, бо ж не тільки «в яблуку живуть», а ще й в інших місцях...
І отак людина собі творить, коли вона керується силою і дією Святого Духа. 
Минулої неділі ми вшановували пам’ять Святих Отців Першого Вселенського Собору. 318 отців зібралися і прийняли першу частину Символу Віри, хоч були великі проблеми і були лжевчителі. Але знаєте, як вони прийняли – жодного не було проти! Вони так доводили, щоб усі були як одно! 
Зараз ми говоримо, що дуже гарно жити в демократії, тому що більшість вирішує. Але в Церкві, в сім’ї так не можна вирішити. То добре, коли є одна дитина і батько з матір’ю можуть вирішити. А коли є троє-четверо дітей, діти проголосують не так, як батькам захочеться. Що це буде за сім’я? 
Ви знаєте, ми завжди чуємо по телебаченню, в новинах, коли виступають політики, то говорять: «В дусі закону!» Але ми знаємо, що в дусі закону, дусі милосердя, дусі віри, в дусі розуму, в дусі сили - апостол так говорить, а не в більшості закону. А як цей закон приймається? А приймається так, як кому вигідно. Тому що приймають закон ті, які не приходять до єдиного цілого, якоїсь спільності. Хто сьогодні при владі і може приватизувати щось – він за приватизацію. Хто сьогодні ще не при владі той проти приватизації. Хто сьогодні при владі і має можливість, той за те, щоб земля продавалась. А хто ще не прийшов до влади, він проти, щоб земля продавалася, тому що він повинен прийти до влади і аж тоді земля може продаватися. І так завжди людей обдурюють. І люди не розуміють, що їх просто обманюють, тому що свідомість наша не керується Духом Святим. 
А тепер подивіться: чи так ви обманюєте своїх дітей? Правда, ні? Чи так ви живете в родині і обманюєте один одного? Правда, ні? А от коли вже трішки далі вийдете, на базар, чи ще кудись – там вже починається обман. І коли ви підете трохи далі в світ, на підприємство, вже починаєте обманювати більше, тому що завжди хочеться отримати більше від ближнього. Тому що вже на вас не діє Дух милосердя. Ми дуже обмежені у любові. А ще потрібен Дух жертвеності, щоб щось творити. 
Ті, хто мають відношення до війни, мабуть, їхні діти повинні бути першими там, захищати велике майно своїх батьків, родичів. А їх там немає. Навпаки, вони ще й навчають патріотизму. Але такого патріотизму, як ми навчаємо собак: «фас!». Розуму не вистачає.
Господь, по такому принципу, щоб було розуміння, і створює Церкву. Якщо в церкві нема порозуміння, нема єдності, то це не є церква. Якщо нема єдності, церква перетворюється в якусь політичну структуру і ми це сьогодні бачимо. І коли вона у структуру перетвориться, то всякі політики починають нею керувати. І не тільки церква в загальному, але й у будь-якому селі. Розкажу вам, як це все відбувалося на Західній Україні, чи навіть як зараз відбувається по всій Україні. В кожному селі була церква, і як добре, коли люди ходили до однієї церкви і були єдині. І що треба було зробити для церкви, вони робили усе як єдині. Як в сім’ї одній. І що треба було для села зробити – вони робили. Але потім вони розділилися на православних і католиків. І  ті почали собі церкву будувати, ті іншу, або відібрали, не вдалося – і розділилася громада. Коли почався цей поділ не стало нічого. І бачимо сьогодні, де були поділи – ці села занепадають. А де люди були в єдності, в одній церкві, там і далі продовжується життя, і нормальне життя. Так і потрібна церква. 
І Господь дає нам Церкву. І Ісус посилає Духа Святого, Який є Благодать. Благодать є в сім’ї, а Закон був даний Мойсеєм, щоб привести до благодаті і люди в благодаті жили. 
Задумаймося, коли ви щось у своїй сім’ї розподіляєте серед своїх дітей, чи якщо ви хочете комусь зробити подарунок – яким ви законом керуєтесь? Ніяким, тому що це від серця. Але коли нема любові, коли нема благодаті, то ви керуєтесь законом. Встановленим у середньому суспільством. Ідете на день народження, скільки дарувати – сто гривень, чи двісті? Що подарувати: це чи це? Ні-ні, зараз стільки не дарують, треба ось стільки. Закон! Задумайтесь над цим – чи керуєтесь ви любов’ю?  Але коли день народження вашої дитини, як ви стараєтеся? Щоб було більше і краще, і корисніше для дитини. Я не бачив матерів, які б своєму сину чи доньці дарували на день народження пляшку. Але знаю багатьох людей, які це дарують іншим. Чому так? Тому що для себе благодать, а для інших – якийсь прийнятий закон. І закон є від Мойсея, через якого Бог дав нам десять заповідей, і нам їх вистачає цілком, а далі ми повинні жити в благодаті. 
Коли люди приймають закони для свого сусіда, чи для свого конкурента, вони не розуміють, як з часом самі під цей закон підпадають. Так було в сталінські часи, коли такі закони приймали і потім проти них ці закони використали. І той, хто приймав, також не спасся, всіх розстрілювали. І ті закони, які у тридцяті роки приймали в Німеччині, потім також люди сильно поплатилися. Бо брали закон для того, щоб використати для себе. А благодать використовується для того, щоб творити добро. 
Благодать для того, щоб страждати. 
Благодать для того, щоб жертвувати.
Благодать для того, щоб терпіти. 
Благодать для того, щоб бути милосердним. 
Бо без цього немає любові і життя.
Амінь.
Слава Ісусу Христу!
20.06.2021
Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа