Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Цей рід лікується постом і молитвою

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Амінь!

Слава Ісусу Христу.

Я ніколи до проповіді не готуюся, все, що приходить в голову у цей момент – я вам розказую. Комусь це подобається, комусь не подобається, але я так практикую. Та сьогодні я підготувався і багато чого собі виписав і розкажу вам.

У нас в Україні 35 000 релігійних організацій. В нашій державі 650 вищих навчальних закладів. В нашій державі 17 000 загальноосвітніх шкіл. У нас в Україні спілка письменників об’єднує 260 письменників, і є ще письменники, які не входять до спілки, але видають книжки, їх набагато більше, але будемо вважати, що їх 365, це означає, що кожного дня ви повинні читати одну книгу. У нас в Україні за останні двадцять років присвоєно 11 500 звань професорів. І в нашій країні 60 500 доцентів-кандидатів наук за останні двадцять років. У нас на території України 420 монастирів. І у нас є 2 700 бібліотек. У нас в Україні 1 650 000 психічно хворих людей, які стоять на обліку у психіатричних лікарнях. А це 4% від усього населення.

Для чого я це все говорю? Знаєте, коли я був малий і ми пасли корови то, переважно навесні або влітку, ми з маленьких ромашок віночки плели, а потім з волошок, які ростуть у пшениці. І ці віночки ми чіпляли телятам на шию, коровам на голову. Ви не можете собі уявити, як ті корови і телята раділи! Як вони раділи цьому, що їм це чіпляють, вони їх навіть не їли, ці віночки, і з радістю йшли додому з пасовища у тих віночках. Та не тільки телятам віночки одягають. Їх одягають на маленьких дітей, переважно, дівчаток, і вони у цих віночках виступають, танцюють, співають – і такий це гарний український звичай. Але не тільки дівчатам, але й хлопцям, коли вони у церкві стають на рушничок – їм теж вінці на голову одягають.

Знаєте, яке походження слова вінець? Воно слов’янське. А значення його? Це є символ чистоти. Вінець – символ чистоти. І коли вінчали на царство, коли вінчали на королівство, то одягали вінець на голову обранцю, бо кожен народ хотів, щоб у його королівстві, його державі був правитель з чистотою помислів.

І ось наприкінці минулого року в Китаї з’явився вірус. І коли вчені подивилися на нього у мікроскоп, вони побачили його у вигляді корони. Вінець українською мовою – це корона. І назвали його коронавірус, вірус, схожий на корону. І ви знаєте, що цей вірус вражає у Китаї тіла людей. А у нас цей коронавірус вже не один десяток років. І він вразив голови і розум, починаючи від правителів держави і закінчуючи тою жінкою на барикадах у Полтавській області. Від першої людини до останньої. Всі заразилися вірусом. І не тільки на Полтавщині. Заразилися на Тернопільщині - вийшли і молебень відслужили, щоб до них з Китаю не повернулися їх українські брати і сестри.

Хочу вас запитати: коли вони служили молебень – був з ними Ісус? Ні, не був. Не було Його. Коли у Винниках співали гімн в лікарні, що до них не привезуть українців з Китаю, чесно скажу, Ісус з ними також гімн не співав.

А знаєте, де був Ісус? Напевно, з тими людьми, супроводжував їх з Китаю. І Він сидів у тому автобусі, в який кидали камінням. Він там сидів.

Ці події відбуваються, і Церква дає нам сьогодні Євангелію, щоб ми зрозуміли цінність нашого життя тут, на Землі. Що є ціннішим за наше життя на Землі? Нічого немає. Є тільки цінніше життя у Вічності. І тому деколи приходиться нам своє життя віддавати заради тих людей, які голодні, які спраглі, які подорожуючі з Китаю, які не мають у що одягнутися, які хворі (не тільки на коронавірус, зараз його бачать, а не бачать туберкульозу, який заполонив Запоріжжя – а це ще страшніше), і ув’язнених, якими тюрми переповнені. І це при тій статистиці, про яку я вам сказав на початку.

Найстрашніше для нас це той коронавірус, який ми, замість віночків, у голову собі впихнули. Ті люди, яких забрали з Китаю, їх же там тримали місяць, уже всі країни вивезли, а ми тільки через місяць веземо – для того, щоб показати, як це все відбувається! Людей коронавірус вразив. Усюди! Апокаліпсис. З Китаю люди могли через інші країни повернутися, і багато хто так і зробив - без усякого карантину. І живуть, все нормально. Ні, треба показати, які ми хворі. І насправді ми хворі.

І коли ми сьогодні звертаємося до Ісуса і говоримо: «Господи, як нам позбавитися від коронавірусу в голові нашій?»

І Він говорить: «Цей рід лікується постом і молитвою. Молитвою і постом». Але тою молитвою, яка є у свідомості, і тим постом, який не є дієтою. А тим постом, який є жертвою вашою від серця вашого.

Амінь.

Слава Ісусу Христу.

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа