Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Чи говоримо ми собі - я недостойний?

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Ідеш по місту і бачиш багато магазинів, а у них хліба – вибирай, якого хочеш. І здається, що немає зараз проблеми з хлібом, і немає такої хати, у якій би не було хліба, і немає такої людини, яка б голодувала через те, що нема хліба. Ідеш далі і бачиш, скільки ювелірних магазинів, і здається, що у кожного на пальцях повинні бути великі перстені з діамантами. Не знаю, чи це правда, чи ні, чи є у кожного, чи немає стільки різних золотих прикрас. Цього не знаю, але того, що хліба є забагато – це знаю, тому що бачу хліб у смітниках. А от важко сказати, чи золоті прикраси там є, тому що ніколи ще не бачив золото у смітниках. І якщо на базар, чи у магазин підеш, і бачиш, що продається риболовецьке оснащення, стільки усякого є. І деколи задумуєшся: невже так багато риби є? І дивуєшся, скільки всяких пристосувань є, щоб виловити усю рибу.  

Але знайте, золото - це ті матеріальні цінності, що не примножуються. Пам’ятаєте, коли Господь благословив п’ять хлібів і дві риби, і наситив багато людей, тисячі людей, це означає, що як і хліб у вигляді зерна, так і риба – вони примножуються, а золото не примножується.

З сьогоднішньої Євангелії ми чуємо, як Ісус Христос навчає людей. Відпливши від берега, щоб усіх бачити, Він навчає. Закінчивши навчати, Він говорить до апостола Петра, у чиєму човні Він сидів: «Попливи, закинь невода, зроби це». А той відповідає: «Господи, цілу ніч ми ловили і нічого не впіймали. А зараз такий час, що взагалі риба не ловиться. Але по слову Твоєму нехай буде так». І вони закинули невода, і ви чули, що багато риби впіймали. І почали ту рибу витягати, а вона не вміщується в човен. Вони покликали Якова та Іоана, ті підпливають, помагають витягати, і вже майже тонуть від цієї кількості риби. Апостол Петро падає до ніг Ісусові і говорить: «Відійди від мене, Господи, бо я людина грішна. Я не достойний цього».

А тепер подумаймо і ми про цю молитву, бо це молитва: «Відійди від мене, Господи, бо я людина грішна». Чи ми, коли щось здобуваємо, пам’ятаємо про Господа? «Я не достойний цього» - чи виникає в нас така думка?

Ми приходимо в церкву і починаємо молитися, перечитуємо всі молитви. Але коли ми молимось, ми хочемо почути тільки те, що хочемо. І ми шукаємо те, що нам треба, і не можемо знайти. Чому ми не можемо того знайти, що нам потрібно? Тому що ми прийшли з одним: дай, Господи! Господи, мені потрібно! Мені одної риби вже замало. Мені треба ще більше. Господи! Мені одної вудочки замало, Господи, мені треба три вудочки, десять вудок.  Я хочу всю рибу виловити. Господи, іду я на рибалку і поставлю свічечку, щоб всю рибу я виловив. Отака наша свідомість.

Але нам треба знати молитву «Отче наш». Ми її напам’ять знаємо. І що з того, що ми знаємо, але ми не розуміємо. І що з того, що ми читаємо молитви, як ми їх не знаємо і не розуміємо. Адже всі ці молитви направлені на те, щоб ми могли спілкуватися з Господом. А ми не можемо спілкуватися, так як і наші діти деколи не можуть спілкуватися з батьками, бо вони тільки одне знають: «Мамо, дай». Батьки повинні щось дати. А хіба батьки повинні? Хоч вони дають багато всього.

Ми приходимо у храм тільки тоді, коли нам треба. Але чи можемо ми все отримати тільки тоді, коли нам треба? Адже чому ми дітей посилаємо в школу? Тому, що ми хочемо, щоб вони були розумні. Ну, пішли вони 1 вересня до школи, побули там, розказали їм щось – але нічого вони не навчилися, бо це той день, коли навіть і не вчать нічого. Та минає десять років і ми бачимо, що ті діти все освоїли і все знають. Мало того, вони ще й іншу мову вивчили. І операції знають з цифрами. І букви всі знають, і як їх складати вивчили протягом цих десяти років – вони вчили, як правильно складати букви, як складати слова, і як приклади математичні вирішувати. Але за один день цього ніяк не освоїти. Так само неможливо за один раз прийти до церкви і попросити, щоб виловити всю  рибу – вона ніяк не буде ловитися. Та коли людина кожного дня молиться і кожної неділі бере участь у примноженні усього, що дає Бог, не тільки на нашій землі, не тільки на нашому Дніпрі.  То потроху ми починаємо розуміти, що й до чого, і починаємо потроху примножувати і цей хліб, і цю рибу, і можливо треба якісь розсадники не тільки для нових сортів зерна, але й для тої ж риби, щоб оновити запаси, які є в наших ставках, ріках, морях і океанах.

Хоч сьогодні у нас голоду немає, але є народи, які помирають від голоду, так, як і наш народ помирав у 33 році. І здається, що багато хліба є, але розподілу нема нормального.

І треба молитися: «Господи, відійди від мене, бо я людина грішна». Яка це чудова молитва. А що таке молитва? Це розмова людини з Богом. І як це нормально, коли ми вперше приходимо в храм і говоримо: «Господи, я недостойний». Коли з такою думкою, що я недостойний, я підходжу до кожної молитви і бачу, що мені потрібно для того, щоб я був достойний. І те, щоб я був достойний, я можу прочитати і у вранішній, і у вечірній молитвах. І те, щоб я був достойний, я можу побачити, що написано у псалмах. І для того, щоб я був достойний, я можу побачити у тих молитвах, які написані під іконами. А там дуже гарно все розписано. Бо це розписано отцями церкви, учителями церкви, які були, як і у школі учителі, для того, щоб втілити це в нас, ці знання, знання Євангелії і молитви «Отче наш», для того, щоб ми пізнали Бога і зрозуміли, що є для від нас, а що є від Бога.

І тоді не треба нам, щоб «по щучому велінню» наповнився наш човен рибою. Тоді з ласки Божої наповняться наші магазини, і тоді можна придбати все, що потрібно, і не тільки ту рибу, що у нашому Дніпрі, а й ту, що у всьому світі є. Це тільки тоді, коли людина з ласки Божої стає розумною і розуміє, що треба берегти цю природу, і треба примножувати не тільки цю землю, і берегти її, щоб вона давала урожай, але й берегти всі ріки, ставки, озера, моря, щоб усе в них примножувати. Щоб ми берегли і наші ліси. Берегли природу, всі копалини, які Господь дає для нас. Бо це є важливіше ніж золото.

І тому звертайтеся завжди до цієї молитви «Отче наш». І вивчайте її через інші молитви, бо всі молитви сходяться до цієї великої молитви, яка відкриває нам очі на Євангелію і допомагає навчитися молитися.

Слава Ісусу Христу.

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа