Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Десять заповідей Божих. Заповідь десята

Святитель Микола Сербський

Десята заповідь. Не бажай нічого чужого.

А це означає: як тільки ти побажав, ти вже впав у гріх. Питання стоїть так: чи хочеш ти швидко вирватися з прірви, у яку завело тебе твоє бажання, чи хочеш і далі падати вниз?

 

Бажання є насінням гріха. Грішна справа – лишень жнива посіяного і зрослого насіння.

 

Запам’ятай різницю між цією, десятою, заповіддю Божою і попередніми дев’ятьма. В попередніх дев’яти заповідях Бог застерігає людину від вчинення грішних справ, говорячи про жнива гріха. А в цій, десятій, заповіді Бог звертає увагу на корінь гріха і гріховності, Він попереджає тебе, щоб ти не згрішив у бажанні своєму. Таким чином, ця заповідь стає містком, що з’єднує Старий і Новий Заповіт. Перший, даний Богом через Мойсея, і другий, даний Богом через Ісуса Христа. Тому, коли ми читаємо Новий Заповіт Христа, ми повинні звернути увагу на те, що Христос не заповідає людям не вбивати і не красти руками, не чинити переб тілом і не брехати язиком. Він дивиться глибоко у серце людини, душу  людську, і заповідає: не вбивати у думках, і не чинити перелюб у серці своєму, і не красти в думках, і не брехати в почуттях своїх.

 

Таким чином десята заповідь є переходом до Закону Христа, духовнішого, піднесенішого і складнішого від Закону Мойсеєвого.

 

Не бажай того, що належить ближньому твоєму. Бо коли бажаєш, тоді насаджуєш насіння зла у серці, і насіння це, упавши, починає рости, і поширюватися, і розквітати, і штовхати руки твої на гріх, і ноги твої, і твої очі, і твій язик, і все тіло твоє. Бо тіло, брати, є виконавчий орган душі. Тіло лише виконує накази, які подає йому душа. Чого душа бажає, тіло може, і те, чого душа не бажає, тіло не може.

 

Послухай однієї моєї поради. Намагайся виконати цю останню заповідь Божу, і тобі буде легше виконати всі інші. Повір мені, ті, чиї серця наповнені нечистими бажаннями, настільки затьмарюють свою душу, що стають нездатними вірити в Господа Бога, а отже і нездатними працювати у певний час, і святкувати неділю, і шанувати своїх батьків. Істино, це вірно для всіх заповідей. Не виконаєш хоча б одну – порушиш усі десять. 

 

Один чоловік на ім’я Ловро покинув своє село і поселився в горах, де жив самотньо. Він старався викорінити із своєї душі всі зайві бажання. Кілька років Ловро думав лише про Бога, молився Богові і постився. Коли він знову повернувся в село, всі односельчани дивувалися сяйву святості Ловри. І всі його вважали праведним чоловіком Божим. І був у цьому селі один чоловік на ім’я Тадія, і позаздрив Тадія Ловрові. І сказав він своїм односельцям, що й він може стати таким же, як Ловро. І усамітнився Тадія в горах, і почав свій подвиг на самоті.

 

Через місяць повернувся Тадія у своє село. І коли односельці запитали його: «Що ти робив протягом місяця?», він сказав: «Вбивав, крав, брехав, нападав на людей, хизувався, перелюбствував, чинив усілякі беззаконня». «Як же так, адже ти був там сам?» - «Так, тілом я був сам, але душею і серцем був я серед людей безперервно, і що не міг зробити руками, ногами, язиком і тілом своїм, все це творив у душі і серці своєму».

 

Таким чином, браття, людина може грішити і далеко від людей, насамоті. Бо як погана людина покине людське товариство, її саму не залишать її гріховні бажання, душевна мерзота і нечисті думки. Тому, браття, помолімся Богові, нехай Він допоможе нам виконати і цю останню заповідь Його. Погаси, Боже, вугілля всілякого грішного бажання у серці нашому раніше, ніж бажання це виросте і почне душити нас.

 

 

Поможи нам, Господи, і нехай навчимося усім словам цього першого Закону, щоб через це прийняти Великий і Преславний Закон Сина Твого Єдинородного Ісуса Христа, Спасителя нашого, Котрому разом з Тобою і з Животворчим Святим Духом вічна слава, і хвала, і пісня, і поклоніння з покоління в покоління, з століття в століття, до кінця світу і перемоги сяйва Вічного Твого Царства над усіма царствами, відомими і видимими людським оком і розумом.

Амінь.

 

 

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа