Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Десять заповідей Божих. Заповідь дев’ята.

Святитель Микола Сербський

Заповідь дев’ята. Не свідчи неправдиво

А це означає: не обманюй ні себе, ні інших. Бо коли обманюєш сам себе, ти сам знаєш, що обманюєш. Коли говориш неправду про іншого, він також дізнається, що говориш про нього неправду. Коли підносиш себе і хизуєшся перед людьми, люди не знають, але ти сам знаєш, що даєш неправдиві свідчення про себе самого. Якщо ж постійно повторюєш якусь неправду про себе, люди все одно дізнаються, що ти говориш брехню. Ти сам можеш почати вірити в свій обман, і обман може стати для тебе істиною. І ти звикнеш до брехні, як сліпий звикає до темряви. Коли ж говориш неправду про іншу людину, людина ця знає, що ти обманюєш. Це і є перший свідок проти тебе. І ти сам знаєш, що брешеш про нього. Таким чином, ти сам другий свідок проти себе. А Бог є третім свідком. І знай, що один з трьох свідків виявить тебе перед усім світом. 

Ось як Бог виявляє неправдиве свідчення проти ближнього.

В одному селі жили два сусіди, Лука та Ілія. Лука розізлився на Ілію, тому що Ілія був більш благополучною людиною, ніж Лука, котрий був п’яницею і лінтяєм. Розпалений заздрощами Лука оголосив у суді, що Ілія говорив погані речі проти царя. Ілія захищався як міг, і врешті махнув рукою і сказав: «Нехай Бог Сам відкриє твою брехню проти мене». Але суд засудив Ілію до  тюремного ув’язнення, а Лука повернувся додому. Увійшовши в дім, він жахнувся. Його старий батько впав у вогонь і спалив собі очі і все лице. Коли побачив це Лука, він онімів і не міг ні говорити, ні плакати. А рано вранці пішов до суду і зізнався, що обмовив Ілію. Судді тут же відпустили Ілію, а Луку покарали за неправдиве свідчення. І Лука зазнав подвійного покарання за один гріх: Божого і людського. 

А ось як ближній твій може розвінчати твоє неправдиве свідчення. 

У Ніцці жив м’ясник на ім’я Анатолій. Його підкупив один багатий, але нечесний торговець, щоб той дав неправдиві свідчення проти свого сусіда, котрого звали Еміль. Начебто Анатолій бачив, як Еміль облив гасом і підпалив дім цього торговця. І як Анатолій був навчений, так і свідчив у суді. Еміль був засуджений. Коли ж він відбув покарання, то зарікся, що доведе, як Анатолій збрехав на суді. Еміль був трудолюбивою людиною і швидко заробив тисячу монет. І вирішив за допомогою цих грошей змусити Анатолія визнати перед всіма своє лжесвідчення. Першим ділом Еміль знайшов людей, які знали Анатолія. Домовився з ними, що вони будуть діяти наступним чином: покличуть увечері Анатолія на вечерю, підпоять його і тоді йому скажуть, що їм потрібен свідок, котрий би на суді засвідчив проти одного власника кофейні, ніби той є якимсь злодієм. Коли цей план розповіли Анатолієві, виклали перед ним тисячу золотих монет і спитали, чи не може він знайти надійну людину, котра б на суді так свідчила. У Анатолія запалали очі, коли він побачив таку кількість золота перед собою, і він відразу ж заявив, що сам візьме участь у лжесвідченні. Але ці люди висловили сумнів у тому, що він зуміє виступити на суді, нічого не сплутавши і  не забувши. Анатолій же доводив гаряче, що саме він і здатен. А вони його питали, чи є у нього досвід і чи пробував він так чинити. Не помітивши пастки, Анатолій їм зізнався, що йому і раніше заплатив один пан за те, що він свідчив неправдиво проти Еміля і за його лжесвідченням Еміля засудили до каторги. Коли ці люди почули це, вони все переказали Емілеві. Вранці Еміль подав позов до суду. Анатолія засудили до виправних робіт. Так правда Божа наздогнала брехуна Анатолія і очистила честь і ім’я праведного Еміля. 

О Господи Боже Праведний, які ж нещасні люди, котрі не слухають Твоєї святої заповіді і не прикріплюють до неї свого серця і свого язика. Допоможи мені, грішному, Боже, не грішити на істину. Просвіти мене істиною Твоєю, Ісусе Сине Божий, і спали всю брехню в моєму серці, як садівник спалює гнізда гусениць на фруктових деревах в саду.

Амінь. 

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа