Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Десять заповідей Божих. Заповідь друга

Святитель Микола Сербський

Друга заповідь

Не сотвори собі кумира і ніякого зображення; не покланяйся їм і не служи їм

Це означає: не обожествляй творіння, не вшановуй його як Творця.

 

Якщо ти зійшов на високу гору і там зустрівся з Господом Богом, навіщо ж оглядаєшся назад на дрібну болотну рослинність біля підніжжя гори? Якщо людина хотіла бачити царя і після довгих зусиль добилася зустрічі з ним, чи буде вона на цій зустрічі оглядатися довкола і розглядати справа і зліва царських слуг і лакеїв? Вести себе так вона може лише в двох випадках: 

або вона не переносить присутності царя і шукає підтримки в оточуючих; 

або бачить що цареві не під силу їй допомогти, і шукає сильнішого покровителя. 

 

Чому людина не виносить присутності Царя Бога? Чи ж Цар цей не Отець їй? Чому ж вона боїться зустрічі з Отцем своїм? Людино! Хіба ж не думав про тебе Бог і до твого народження? Чи не оберігав Він тебе уві сні і наяву, навіть коли ти не знав про це? Чи не думав Він про тебе щодня більше, ніж ти сама про себе турбувалася? Чому ж тоді ти Його боїшся? Воістину страх твій – страх грішника. Гріх завжди споріднений зі страхом. Він породжує страх там, «де нема страху», де нема місця ні йому,  ні його наслідкам.  Гріх відволікає твій погляд від Царя на рабів. В їхньому середовищі гріх є паном, що бенкетує серед своїх рабів. Але треба пам’ятати, що Цар милостивіший за рабів. Не будемо відвертатися від милосердного Царя, Отця нашого. Погляд царя спалить гріх в тобі так, як сонячне світло спалює мікроби у воді, і ця вода стає чистою і придатною до пиття. 

 

А може ти думаєш, що Бог не може допомогти, і тому ти звертаєшся до слуг Його. Але якщо Бог не може тобі допомогти, то тим більше не зможуть і Його слуги. Адже вони самі – Божі творіння і чекають допомоги від Бога. Якої ж ти очікуєш від них допомоги? Якщо спраглий не може напитися з гірського потоку, як же він нап’ється, злизуючи краплі роси на лузі? 

 

Хто обожнює скульптуру чи картину? Той, хто не пізнав художника і різьбяра. Той, хто не пізнав Бога і не вірує в Нього, приречений обожнювати речі, тому, що людині притаманно щось обожнювати. Бог як скульптор виліпив гори і долини, вирізав тіла тварин і рослин, Він, як делікатний художник намалював луги і поля, хмари і озера. Той, хто все це зрозумів, славить і дякує Богові як великому Художнику і Скульптору, а той, хто не пізнав цього, змушений покланятися тільки статуям і картинам Божим. 

 

Якщо людина присвячує всі свої думки і всю свою ретельність своїй сім’ї і нічого не хоче знати, крім своєї сім’ї, тоді її сім’я для неї божество. І тоді це хвороба душі першого виду. 

 

Якщо людина присвячує всі свої думки і все своє серце золоту і сріблу, і нічого іншого не хоче знати, тоді золото і срібло – її божество, якому вона кланяється день і ніч, доки не застане його за цим заняттям ніч смерті і не вкриє своїм мороком. І це хвороба душі другого виду.

 

Якщо людина спрямовує всі свої думки і всю свою старанність на те, щоб бути першою серед усіх і за всяку ціну управляти, щоб її всі славили і хвалили, вражає себе кращою серед усіх людей і кращою серед творінь, що нема їй рівних ні на небі, ні на землі, тоді така людина сама собі божество, заради якого вона готова на все. І це хвороба душі третього виду.

Якщо хтось напише ім’я Боже на папері, чи на дереві, чи на камені, чи на снігу, чи на землі, то вшановуй цей папір, і це дерево, і цей камінь, і сніг, і землю заради Пресвятого імені Божого, написаного на них. Але не обожнюй те на чому записано це святе ім’я. Або коли маєш матеріал, на якому зображений лик Божий, ти Йому вклонись, але знай, що не матерії кланяєшся, а Великому і Живому Богові, про Якого нагадує зображення. Чи коли бачиш вночі велич зірок небесних, ти низько вклонись, але не їм – творінню рук Божих, а Господу Всевишньому, вищому від зірок небесних, сяйво яких нагадує тобі про Нього. А коли увечері будеш молитися, скажи так:

 

Господи, Єдиний Многомилостивий! Тебе єдиного пізнаємо, визнаємо і хвалимо. І коли день відкриває всю Красу Твою, через красу діл Твоїх, і коли ніч все приховує темним плащем своїм і залишає мене наодинці з Тобою.

Амінь. 

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа