Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Десять заповідей Божих. Заповідь п'ята

Святитель Микола Сербський 

П’ята заповідь

Шануй батька твого і матір, і будеш благословенний на землі і довго житимеш

Це означає: перш, ніж ти дізнався щось про Господа Бога, знали про це твої батьки. І цього досить, щоб їм вклонитися і висловити хвалу і шану. Вколонись же поштиво і подякуй всякому, хто раніше за тебе пізнав Вище Добро на цьому світі.

Один багатий юнак-індієць мандрував зі своєю свитою через долину Хіндукуша. В долині він зустрів старця, що випасав кіз. Бідний старець на знак пошани схилив голову і низько вклонився багатому юнакові. Юнак же, швидко зістрибнувши із свого слона, простерся перед старцем на землі. Здивувався старець такому вчинкові юнака, здивувалися і всі його слуги. Юнак же сказав так: «Вклоняюся твоїм очам, котрі раніше від моїх побачили цей світ, діло рук Всевишнього, вклоняюся твоїм вустам, котрі раніше від моїх вимовили Його святе ім’я, і вклоняюся твоєму серцю, котре раніше від мого затріпотіло від радісного відкриття Отця всіх людей на землі – Царя Небесного і Господа усіх».

Шануй батька твого і матір твою, тому що твій шлях від народження і до нині забезпечений зусиллями батьків і їх стражданнями. Вони тебе приймали і тоді, коли всі друзі відверталися від тебе, немічного і нечистого. Вони тебе приймуть, коли всі відкинуть. І коли всі будуть кидати в тебе каміння, матір твоя кине квіти польові. Батько прийме тебе, хоча знає всі недоліки твої. А друзі ж твої тебе відкинуть, навіть якщо їм відомі лише чесноти твої. Знай, що ніжність, з якою приймають тебе твої батьки, належить Господу, що приймає Своє творіння як дітей Своїх. Так само, як шпора змушує коня бігти швидше, так і твоя вина перед батьками змушує їх ще більше піклуватися про тебе.

Один грубий і поганий чоловік кинувся на свого батька і увіткнув, засліплений, ніж йому в груди. А батько, помираючи, каже синові: «Швидше очисти ніж від крові, щоб тебе не схопили і не засудили».

В російському степу один розпутній син прив’язав свою матір до стовпа перед шатром, а сам в шатрі пиячив з поганими жінками і приятелями. На них натрапили розбійники і, побачивши зв’язану матір, сказали, що треба покарати негідників. Але зв’язана мати озвалася і тим самим попередила нещасного сина про те, що він у небезпеці. І син порятувався, розбійники ж замість сина посікли матір. 

Сину, не пишайся знаннями своїми перед невченим батьком, тому що його любов більша, ніж твоє знання. Якщо б не було його, не було б ні тебе, ні твого знання.

Дочко, не пишайся своєю красою перед згорбленою матір’ю своєю, тому що її серце красивіше від твого лиця. І ти, і твоя краса вийшли з її немічної  утроби. Навчіться, доньки, шанувати свого батька, і через це навчіться шанувати і всіх інших батьків на землі.

День і ніч вправляйся, сину, шанувати матір свою, бо так ти навчишся пошановувати всіх інших матерів на землі. Воістину, діти, неправильно шанувати тільки своїх батька і матір, а інших батьків і матерів не помічати. Ваша пошана своїх батьків необхідна для вас як школа поваги всіх людей, і всіх жінок, котрі в муках народжують і в трудах та стражданнях виховують своїх дітей. Запам’ятайте це і живіть за цією заповіддю, щоб Бог вас благословив на землі. Амінь. 

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа