Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Десять заповідей Божих.Заповідь сьома.

Святитель Микола Сербський

Заповідь сьома. Не чини перелюб

А це означає: не можеш мати незаконного зв’язку з жінкою. Воістину, цієї заповіді більше слухаються тварини, ніж багато хто з людей. Бо тварини вступають в зв’язок між собою точно в той самий час, і точно так, як їм визначив їх Творець. А багато людей не визнає ні часу, ні порядку у зв’язках між чоловіками і жінками. Розум їх притупився від блуду, так що вони не відрізняють законного зв’язку з жінкою, від незаконного, так само як хвора людина не відрізняє солене від кислого. Тому часто можна почути від перелюбника виправдання свого гріха, тому що їм абсолютно байдуже, своя дружина чи чужа, підходящий час чи непідходящий, - все одно. Так, як сказав би хворий, коли йому покладуть в рот спочатку сіль, тоді перець, тоді цукор: «Все це однаково смачно. Це одне й те ж, з одним і тим же смаком».  Якби було все одно, чи живеш ти законно, чи в беззаконні, не заповідав би тоді Бог через Мойсея народові ізраїльському: «Не чини перелюб».

Перелюбство руйнує людину тілесно і душевно. Перелюбники зазвичай викривлені, як смичок від гуслів, і дочасно закінчують своє життя в ранах, муках і потьмаренні розуму. Найстрашніші і  найгидкіші хвороби, які знає наука, є хвороби, які широко розповсюджуються людським перелюбництвом. Тіло перелюбника постійно перебуває в хворобах, як смердюча калюжа, від якої кожен біжить з заткнутим носом і великою огидою. Але якби ж зло закінчувалося на тих, хто це зло вчинив, справа була б менш жахливою. Але воно стає наджахливим, коли подумаєш, що діти перелюбників успадковують хвороби своїх батьків: сини і доньки, і навіть внуки та правнуки. Воістину, хвороби перелюбництва – це бич для людей, як хробак філоксера для винограду. Від цих хвороб людство занепадає, деградує, і найбільше від цих хвороб, ніж від яких-небудь інших. 

Їхній вигляд доволі страшний, коли ми думаємо про ті тілесні муки і потворність, гниття і розпад тіла від блудних хвороб. Але вигляд їх стає ще страшнішим, до нервової лихоманки, коли ми бачимо, як з тілесної потворності виростає мерзота душевна, як наслідок цього блудного зла. Тому, брати, Бог, Котрий все знає і все передбачає, дав заповідь проти перелюбства, проти блудного життя, проти позашлюбних зв’язків між людьми. Особливо молодь повинна берегтися і ховатися від цього зла, як від отруйного змія. Тому що народ, у якому молодь віддалася розпусті і незаконному тілесному життю, не має майбутнього. Такий народ буде мати з часом покоління тупоголових і немічних людей, поки не потрапить в полон до більш здорового народу, котрий легко підкорить його собі. Хто не дурний, може прочитати древню історію народів і з цього навчитися, які страшні покарання очікували перелюбні племена і народи. 

В Священному Писанні описано кінець двох міст – Содома і Гомори, - в котрих не змогло віднайтися і десяти праведних і чистих людей. За це Бог послав на них вогняний град з сіркою, так що обидва міста разом були замуровані, як у гробі. 

У Південній Італії і нині ще є місто Помпея, колись багате і розкішне місто, а нині жалюгідні розвалини, на яких збираються люди і, бачачи їх, зітхають в страху і жаху. Історія Помпеї, якщо коротко, була такою: багатство довело це місто до такого аморального і блудливого життя, якого зі створення світу і не згадати. І зійшла на нього несподівано кара Божа. Одного дня розкрилася гора Везувій поблизу Помпеї і забив з неї вулкан, і вогнена лава з попелом і камінням закидала місто Помпею з усіма його жителями, як в могилах засипають померлих. 

Нехай же вам, брати, Бог Всемогутній допоможе не заблудитися і не стати на слизький і небезпечний шлях перелюбства. Нехай ваш Ангел-хранитель допоможе зберегти мир і любов у домі вашому

Нехай Матір Божа навчить ваших синів і доньок Своєї Божественної цнотливості, щоб тіло і душі їх не були забруднені гріхом, але чисті і світлі, щоб був з ними Дух Святий, котрий наставляє їх і збагачує тільки тим, що є Божественне, що від Бога. Амінь. 

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа