Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Господь дає нам хліб вічності  

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Слава Ісусу Христу.

Амінь.

Щойно ви почули Євангельску притчу, і всі ми зрозуміли її, напевно. І знаєте, що таке зерно, яке впало при дорозі, було затоптане і птахи небесні його склювали, тобто воно не дало ніякого сходу. І знаєте те зерно, яке впало на камінь, але закінчилася волога на камені і це зерно, яке тільки-но набубнявіло, почало сходити, -  воно теж загинуло. І що буває з тим зерном, яке потрапляє в терня, якісь кущі і воно теж нормального плоду не дає. А дає плід те зерно, яке потрапляє  в гарну родючу землю.  І тут мається на увазі, - ця бита дорога, камінь, терня, родюча земля, - це наші серця. Як вони підготовлені до того, щоб прийняти це зерно. А зерно це є Слово Боже.

Ось ми маємо Євангелію, вже дві тисячі років і Слову цьому, Зерну цьому вже дві тисячі років.  Як ви думаєте, чи може це Слово зіпсуватися, щоб не дати сходу і сьогодні? Невже ви думаєте, що можна так зіпсувати Слово, як зерно? Але вчені в Єгипті у пірамідах знайшли зерно, якому вже три тисячі років, навіть більше, як три тисячі років. Напевно, це ще те зерно, яке ще складували Йосиф і фараон. Його посадили в родючу землю, і знаєте, що відбулося? Через три тисячі років зерно зійшло!

В один храм заходять двоє хлопчиків, які ходять на недільну школу і добре знають цю Євангелію. І бачать картину, на якій намальовано як Сіяч сіє це зерно, і воно падає на землю. І один до другого каже: «Ти подивися, Він кидає зерно і який Він сумний!» А другий йому відповідає: «А ти б був інакший, коли би ти сіяв зерно, і стільки зерна б пропадало?!»

Коли фермери сьогодні сіють зерно, то приблизно один процент його не сходить. І коли фермер бере сто п’ятдесят кілограмів на гектар зерна, і півтора кілограми не зійде, але він збере п’ятдесят-сімдесят центнерів з гектара. Раніше стільки само сіяли, але збирали п’ятнадцять-двадцять центнерів з гектара, так було ще в радянські часи. Скільки ми марнували зерна!

Але зерно - це є Слово Боже. І це зерно, Слово Боже, апостоли отримали від Самого Ісуса Христа, так як ми теж деколи отримуємо від когось насіння, щоб посіяти. І як ви думаєте, чи давало це зерно такі сходи, як наші фермери нині сіють і отримують? Може, кращі?

Коли апостол Павло поїхав в Афіни, де жило тисячі людей, але він цим Словом навернув невелику кількість людей. І де б він не їздив, інакше не було. І тому говорить Господь до учнів Своїх: «Даром берете це зерно, даром і віддавайте його». Тому що Слово Боже дуже важко зростити. Бо оця дорога нашого життя, ця бита дорога не дає сходити йому. Бо ці камені, які є на серці, вони теж не дають нормально зійти. А найбільше ці терня, ці буденні терня, які навіть сьогодні, у неділю, коли нас не ведуть до Слова Божого, а ведуть, починаючи з базару, до чого хочеш, тільки не до Слова Божого. І як засіяти, як засіяти цю ниву, коли ви сієте, а земля – суцільний камінь.

Ми живемо в такому суспільстві, де зерно не може попасти у наше серце. Тому що тими клопотами, тими бур’янами, тим терням заглушені наші серця, заглушений наш розум. Ми не можемо це сприйняти нормально, ми не можемо підвести цю родючу землю, відпрацювати, щоб щось проросло в нас. Мало того, ми ще й іншим заважаємо, щоб десь це проросло. Ми ще вирощуємо шкідників, які поїдають це зерно. Так. Атеїзм – це якраз і є ті шкідники, які пожирають це все зерно. Бо деколи воно впаде на нормальну землю, в нормальне серце увійде, але шкідники переконають зовсім по-іншому. Просто відберуть це Слово. Ось як це все відбувається.

І як це відбувається у цьому житті – у цій Євангелії сказано, що все дано для вас, для апостолів, щоб ви все це розуміли, а тим усім іншим, щоб було недоступним. Бо «Я говорю в притчах, щоб ви зрозуміли, а вони не розуміли, тому що вони дивляться – і не бачать, слухають – і не чують». Чому це було так зроблено? Чому Ісус так навчав? Щоб не зрозуміли римляни, щоб не зрозуміла ця влада місцева, фарисеї, садукеї та інші і не звинуватили Його в єресі.

А Він давав те зерно, яке дає хліб. Хліб, який веде у вічність. Амінь.

Слава Ісусу Христу.

 

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа