Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Господь нам дав рецепт ліків: піст і молитва

В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.
Амінь.
Слава Ісусу Христу!
 
Багато людей, коли читають вдома Святе Писання, Новий Завіт, особливо цю сьогоднішню Євангелію, розуміють те, що їм знайоме. І коли вони бачать таку хворобу, яка кидає людину на землю, коли людина пускає піну, то знають, що це епілепсія. За часів Ісуса Христа лікарі не визначали хвороби, бо не було як таких лікарів, а були священники і вони визначали. І сьогодні багато деколи священники визначають і починають виганяти бісів, займаються екзорцизмом. Але я не раджу вам звертатися з такою справою до священників, раджу вам спочатку звертатися до лікарів, до спеціалістів. А до священників раджу звертатися постійно, від народження дитини, від початку життя, для того, щоб не страждала потім людина такими хворобами, як біснуватість. 
 
На все є ліки. І вчора ми говорили з вами про те, що велике значення має для нас церква, в якій ми молимося, в якій ми слухаємо Слово Боже, в якій ми виховуємося, в якій ми допомагаємо один одному. Я розказував про те, як помирає воїн і багато людей приходить на похорон, а коли його матір помирає, то вже й немає кого поховати її. Хочу вам сказати, що сьогоднішній день і є днем поминання воїнів, які загинули за державність України, церква вшановує таких воїнів.
 
Але звідки беруться ті всі хвороби? І ті хвороби, які пов’язані з нашою психікою. Завжди хвороби виникають, якщо є нестача чогось в організмі, або чогось є забагато. І коли чогось є забагато – це не корисно, і людина страждає, і коли чогось замало. 
 
Господь говорить, щоб ми мали повну радість в Ньому. І от людина коли має цю радість, то тоді немає ніяких хвороб. Але якщо ця радість ще й у Бозі, а вона повинна такою бути, то тоді хвороби людину обминають. Бо її організм, її душа заповнена цією радістю, тому що вона перебуває з Богом. Так само як і маленька дитина, коли вона біля своїх батьків, вона перебуває в радості. Але багато є підміни цієї радості. Всі ж напевно знають, що таке радість. І от є радість справжня, і є радість несправжня, фальшива. Як ліки є справжні і є фальшиві. А чи можна вилікуватися фальшивими ліками? Навпаки, фальшиві ліки приведуть вас ще до страшнішої хвороби. А тепер подумайте, яку радість ми отримували з дитинства? Як відчути, що діти радіють? Коли вони сміються, чи ні? Коли радість на обличчі їх? От ідуть вони в школу, в перший клас, і буде йти якась дитина, зашпортається і впаде. І що ви відчуєте? Радість – ха-ха-ха! Їх однокласник щось не те зробив і радість велика. Але чи це повна радість? Ця радість не повна, тому що в цьому колективі один не сміється, а сміються над одним. І напевно ця радість не від Бога. І де б це не було, де б ми не знаходилися, ми завжди бачимо цю фальшиву радість. І ця фальшива радість принижує кожну людину, де б вона не була. 
 
Сьогодні на базарі і в супермаркетах дуже багато розпродують товару. І ті, хто розпродав товар, радіють з того, але радіють і ті, хто купив. І коли разом радіють ті, хто купив і хто продав, це є Божественна радість. Але багато з них сьогодні будуть радіти, що впихнули комусь зіпсований продукт, неякісний товар. І от одні будуть радіти, а другі не будуть радіти з цього. Звідси і всі хвороби наші. 
 
І тому Господь хоче від нас, щоб ми перебували в Його радості, коли ми живемо по цьому Закону Любові Його. То коли ми всі будемо так жити, то тоді і не буде серед нас таких хворих. Бо якраз ті люди, які хочуть радіти з горя інших, вони не розуміють, як з покоління в покоління у них будуть народжуватися якраз оті самі біснуваті. Бо потім їм вже замало тієї фальшивої радості. І Бога їм потім замало. Вони шукають і самі стають богами, коли вони стають богами, то стають як ангели падші – самі стають бісами. 
 
Для того, щоб ми отримували радість, ми повинні допомагати один одному і прислуговувати один одному. І напевно дуже важко навчитися цьому. Але Господь говорить своїм учням, дає їм той рецепт лікування фальшивої радості – це є піст і це є молитва. Отаку хворобу можна виліковувати. І тому коли ми вже дійшли до тої епілепсії, коли нас кидає в вогонь і в воду, коли ми дійшли до біснуватості цієї, то важко вже нам щось зробити. Але це лікування: піст і молитва, і знаходитися в класі спільному, в класі молитви, тобто в церкві, і жити як одне, і не радіти з чужого горя, а переживати і один одному допомагати, і проводити в пості і молитві – це і є наше завдання. 
 
Амінь. 
Слава Ісусу Христу. 
 
Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа