Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Господь нас оцінює не так, як ми себе оцінюємо

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Амінь.

Слава Ісусу Христу.

В сьогоднішній Євангелії Ісус Христос говорить паралітику: «Прощаються тобі гріхи твої». А всі відразу: «Хто Ти такий, щоби прощати гріхи?! Один Бог може прощати». І Господь їм говорить: «Щоб ви знали, що Син Людський, Син Божий має право прощати гріхи, встань, візьми свою постіль і ходи».

Коли ми говоримо, що людина паралізована, паралітик, і всі ці слова, навіть коли Олімпійські ігри проходять, а після них – Пара-олімпійські ігри, - про що це? Це про тих людей, які позбавлені нормальної фізіології. Або вони від народження з вадами, або через якісь обставини вони стали кривими, згорбленими, або без функціонування якогось органу. І ми дивимось на тих людей, і нам стає їх шкода.

Коли такі люди збираються – хтось не має руки, хтось – ноги, у третього ще щось, - і коли питають, як це в тебе сталося, то часто говорять: «Та це через дурницю. Дурість сталася». Або через дурість чиюсь. Пригадую, як один чоловік колись говорив, що та «дурниця», яка у нас є, вона подібна до сірничка. Інколи запалюєш, і нічого. Інколи тільки у кухні, в печі дрова загоряються. А деколи такої біди може наробити. Ось ця дурниця – це і є наш духовний параліч.

Цей духовний параліч складається із тих гріхів, які у нас є. Тому що Господь наш Ісус Христос всі ці Євангелії нам розказує не для того, щоб ми дбали про своє тіло. Він розказує нам все це для того, щоб ми дбали про свою душу.

Гріх – це помилка. Багато хто має ціле помилкове життя. Гріх – це тоді, коли ми ідемо не тою дорогою. Ми змінили шлях. Ми не можемо дійти до цілі. Гріх є тоді, коли ми не дотримуємось певних правил. Гріх – це тоді, коли, порушуючи заповіді, ми себе починаємо виправдовувати. Напевне, ви знаєте, що ми найбільше любимо в житті, починаючи з маленької дитини до старшого. Ми любимо виправдовуватися. Як ми любимо виправдовуватися! Для того, щоб себе виправдати ми ще свого ближнього покличемо, щоб поміг нам виправдатися. Якщо нам його слів не вистачає, то ми тоді ще адвокатів наймаємо. Так ми завжди хочемо оправдання. Але ми повинні розуміти, що Бог нас оцінює абсолютно не так, як ми оцінюємо себе. Абсолютно не так.

Ось одна людина бере камінь, щоб вбити іншу людину. Кидає цим каменем і промахується, камінь падає в траву. А друга людина кинула камінь і також промахнулася, а камінь вцілив у вітрину магазину і розбив її. Третя людина кидала камінь, він попав в голову іншій людині і вбила її на смерть. Як ви думаєте, ту людину, яка кинула каменем в голову іншій людині – її в тюрму посадять? Посадять. А ту людину, яка кинула камінь у вітрину – її посадять? Не посадять, вона, напевне, заплатить штраф і відшкодує вартість вітрини. А та людина, яка кидала камінь і він впав у траву – її посадять? Її оштрафують? Ні. Ви такої думки. А ви знаєте, коли Бог буде судити, то всі вони отримають засуд, вирок такий, який буде однаковим. Так, вони отримають всі однаково.

Подивився я на вас і подумав про те, що говорять, що державі потрібна судова реформа. І дивлячись на вас, стає зрозуміло, що вас не можна у суди призначати, бо ви не судите так, як Господь судить. Ви хочете зробити так, як і зараз у нас в державі робиться. І ви знаєте, коли на Майдані розстрілювали людей, і всі знають, хто і з якої зброї стріляв, але не можуть довести, яка куля – чия. Ні. І отут завжди шукають адвокатів. Розумієте? Мало того, ніяк не можуть доказати, хто наказував все це робити. І тут є теж адвокати. Але хочу вас спитати – з тих трьох чоловіків, які кидали камені, хтось може потрапити в Рай? Ніхто? Хто з них першим має можливість в Рай потрапити? Хто має найбільший шанс? Знаєте, хто? Той, хто вбив людину. Він буде в раю. А той, що у вітрину кинув, і той, що у траву кинув камінь – вони не зможуть принести покаяння. Бо той буде 15 років сидіти і буде думати кожен день про це, і буде жаліти, що він це зробив, і розкається. Тому він має найбільше шансів. А той, що розбив вітрину, скаже, що заплатив за неї. А той, чий камінь попав в траву взагалі думає – а що такого, що я кинув, я ж не попав ні в кого? Отак Господь оцінює. Отак Господь наш судить нас всіх. І як важко нам справитися з тим гріхом, який в нас є. Бо ми його виправдовуємо і правду приховуємо.

Ви сьогодні зрозуміли Божий промисел, чи ні? Зрозуміли? От тих, хто сказав, що зрозумів, їх треба по списку президенту передати, щоб вони поповнили сьогоднішнє керівництво держави. Бо тільки так будуть нормальні суди. Бо Господь не наші дії осуджує, не наслідки наших дій. Господь осуджує наші серця. А ті серця, як і наші тіла, можуть бути вражені страшним паралічем. І ми бачимо як люди, котрі через гріхи своїх батьків, дідів і прадідів, через гріх тих людей, які їх оточують, такими стали, то Господь приймає їхні життя як випробування. І такі люди можуть нас випробовувати також. Тому що Господь дивиться не на наші немочі. Господь дивиться на наше серце.

І тому кожного разу, коли ми слухаємо Євангелію, ми стараємося наше серце позбавляти від гріхів. Від гріхів, які роблять нас паралітиками.

Я б ще хотів, щоб ви задумалися над тими словами, які Господь сказав. «Іди. Ти здоровий, іди» - Він не так говорить. Він говорить: «Прощаються тобі твої гріхи».

Людину можна вилікувати, позбавити її гріхів і вилікувати. Позбавити гріхів, бо саме ці гріхи і творять в нас хворобу. Гріхи – це не хвороба, бо гріхи творять хворобу.

Коли ми слухаємо Євангелію, а всяка Євангелія проповідує життя Ісуса Христа, для того, щоб ми, паралітики, могли паралельно сприймати це життя і наближуватися до Бога. Тому що ми є образ і подоба Божа.

Амінь.

Слава Ісусу Христу.

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа