Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Проповідь у неділю про зцілення сліпонародженого 

В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. 
Амінь. 
Читаємо сьогодні Євангеліє від Іоана про сліпого, який від народження був незрячий і всі знали його у громаді, він сидів і просив собі на прожиття, знали його батьків. І ось з’являється Ісус Христос і зціляє його. Плює на землю, робить грязиво, грязивом змазує йому очі, каже «йди у купель Силоам, вмий очі і будеш бачити». Так робить цей сліпий, прозріває і ця громада, яка знала його сліпим, дивується, як так сталося? Як він прозрів? Хто його зцілив? І він пояснює: «Чоловік, якого звати Ісус!». А потім вони ще дізнаються, що Він це зробив у суботу. Як Він міг таке зробити в суботу, в суботу не можна працювати?! І починається суперечка. 
 
І цей чоловік сліпий, який мало що знав про Ісуса, можливо, перший раз у житті Його зустрів і був зцілений Ним, пробує давати відповіді. Навряд чи він мав якусь освіту, достойну того суспільства, навряд чи він знав тонкощі закону Мойсеєвого, але він пробує давати відповіді від свого серця, так як він розуміє. Так як він це вже бачить своїм серцем, своїм розумом. 
 
І ось всі ці фарисеї і натовп, який зібрався, не можуть сперечатися з його аргументами. Не можуть дати відповіді і його присоромити. Навпаки, він впевнений у своїй правоті. Хоча він і не бачив Того, Хто його зцілив, тому що на той момент, коли йому намазали грязивом очі він ще був сліпий. Але він вже давав відповіді. Він вже сперечався, він вже відстоював свою віру, навіть не знаючи толком Того, Кому він вірить. І ось вони його проганяють і він зустрічає Того, Хто його зцілив. 
 
Що нагадує ця сцена? Хто перший ставив себе на місце цього сліпого. Певно, перші християни, які, можливо, далеко не всі бачили Ісуса, тому що апостоли проповідували і у Єгипті, і в Малій Азії, Греції, Римі. І ті перші християни не всі бачили Ісуса. Вони лише чули про Його місію, чули про Його проповідь, чули про Його притчі в переказах апостолів і їхніх учнів. Але вони увірували. І потім, коли вони увірували, вони мали такі самі діалоги, і, можливо, вже не з фарисеями, але з язичниками, представниками інших релігій, з представниками культу Оракула в Древньому Римі, які переслідували їх. І вони віддавали славу Богові. 
 
Є такий вираз у цьому уривку євангельському: «Віддай славу Богові!». Що він означає? В арамейській і давньоєврейській мові це означає «скажи правду!». Прослав Господа – скажи правду. Віддай славу Богові – скажи нам як є. І вони славили Бога. Вони казали ту правду, яку несли в своєму серці. 
 
Так само і ми мали би розуміти, що ми уподібнюємося до цього сліпого. Що найбільшим щастям за нашого життя є участь у Його місії. Цей сліпий навряд чи знав, що він буде свідчити про Спасителя. Навряд чи розумів, що він стане вчителем. А він, по суті, став вчителем. Він став свідком, проповідником, не знаючи цього. Так само і ми часом не знаємо, часом не знаємо, що стаємо проповідниками. Так само і ми часом не знаємо, що відстоюємо Господні заповіді, Його Євангельську Істину. Тому що Господні шляхи таємничі, не все нам відкрито. Але маємо ми здібності до цього, чи не маємо, ми маємо віддавати славу Богові своїм життям. 
 
Так само як і цей сліпий, який не мав якоїсь глибокої освіти, чи досвіду суперечок на якісь богословські теми, але він відстоював свою віру. Тому що мав її в серці. Так само і ми маємо, приходячи в церкву, розуміти, що, будучи частиною церкви ми долучаємося до цієї Місії. Ми стаємо також проповідниками. А що для цього має статися? Чому на нього звернули увагу? От якби, наприклад, він і далі сидів на вулицях свого міста і пробував викрикувати цитати з Святого Писання, або закликав людей послухати? Сталося чудо і сталося чудо в його житті, яке ніхто не міг вже ігнорувати, на яке ніхто не міг закрити очі, - люди шукали пояснень. Таке саме чудо має статися і в нашому житті. 
 
Таке саме чудо має статися в нашому житті, щоб пролило світло на наше суспільство, нашу родину, нашу церкву, наш народ? Як привернути увагу до нашого життя? Як побачити, що ми бачимо? Виконувати заповіді Божі. І повірте, коли людина починає виконувати заповіді Божі в нашому суспільстві, вона точно приверне до себе увагу. Коли людина перестає брехати, давати хабарі, красти, вона точно зверне на себе увагу у більшості громад, колективів, організацій і спільнот. І якраз таким треба відстоювати свій шлях, шлях істини, якраз тоді треба буде свідчити. Якраз тоді їй треба буде часом і постраждати.  І стати цим святим, проповідником, але вже зрячим, який може вже сам вести, який сам бачить тоді, коли навколо всі сліпі. 
 
Ми маємо пам’ятати, що коли ми приходимо в церкву, молимося – це не є справа наших особистих справ. Ми не приходимо просити за себе, ми не приходимо собі збільшити шанс на якийсь успіх, або на якесь щастя в житті, або на якісь ще радості. Ми приходимо, щоб долучитися до місії. До тої місії, яку започаткував Ісус Христос у цьому світі своїми учнями, своїми апостолами, святителями, мучениками, - ми всі є частиною цієї місії. І маємо пам’ятати про це. І чи ми це усвідомлюємо усією глибиною, чи ми маємо здібності говорити, чи пояснювати – ми всі є частина цієї місії. 
 
Кожному там знайдеться місце. Там знайшлося місце самарянці, про яку ми читали минулої неділі, до якої, можливо, не всі дослухалися. Ми бачимо в сьогоднішньому євангельському зачалі, що знайшлося місце для цього сліпого, який також успішно сперечався з тими, хто пробував очорнити Спасителя. 
 
Так само і нам там є місце у цій місії. Не треба соромитись. Не треба закривати очі на свої обов’язки. Не треба закривати очі на цей заклик до духовного подвигу, який ми маємо - віддати славу Богові, нести правду у цей світ. Її і так мало в цьому світі. Наша місія її нести, підтримувати, щоб і далі було світло, і далі була надія у нашому світі, нашому народі, нашій церкві.
 
Слава Ісусу Христу. 
 
9.06.2024
 
Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа