Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Властивість гріха ламати наше життя і все довкола

В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!
Амінь.
Читаємо сьогодні притчу про Лазаря і про багатого чоловіка, про смерть, про Закон Мойсея, про виконання Закону Мойсея, про спасіння. Чому вчить ця притча? Вчить тому, що все наше життя є підготовка до смерті, до фіналу. І як казав один поет: «На мить прийшли ми, щоб навік піти». І все наше життя тут має бути підготуванням. Не має бути святом, не має бути потопанням в розкошах чи задоволеннях, але підготуванням свого духу, душі до переходу в інший світ. Нас чекає Вічність і, можливо, нагорода – можливість споглядати Господа  в Його Славі. 
І ось цей заможний чоловік, який помер, говорить Аврааму, що «пошли цього Лазаря до моїх братів, до моєї родини, щоб вони це усвідомили, щоб вони мали також шанс на спасіння, щоб вони усвідомили, що у них не так багато часу підготуватися». Авраам відповідає, що «навіть якби хтось восрес із мертвих, це нічого не змінить, якщо вони не вірять зараз в Закон Мойсея». 
 
І так і сталося – прийшов Спаситель Ісус Христос, був розп’ятий, Воскрес, Сам зцілював і воскрешав, але далеко не всі люди увірували в Нього. Потрібні ще були віки, багато-багато років, щоб Його Слово розійшлось по світу. І навіть зараз багато людей не вірять в Його Слово, не вірять в Його Заповіді, не вірять в цей шлях до спасіння. То що ж тут відсутнє? Чого не вистачає? Чи просто переконання і віри, чи чогось більшого? 
 
У нашому житті є певний досвід, накопичений попередніми поколіннями, є певні правила, є певні якісь уявлення, застереження, які б мали нас вберегти від небезпеки. Наприклад, нарокотики – ми багато чули про їх шкоду, ми бачили багато випадків на власні очі, як ця гидота руйнує чиєсь життя і життя близьких цієї людини. Багато є просвітницьких фільмів, серіалів, документальних фільмів. Люди знають, що це гидота, але все рівно вони це приймають, все рівно вони це продають, це далі є в нашому світі. І всі знають, що це гидота, але й далі воно є. 
 
Брехня. З дитинства нас вчать, що брехати погано – казками, байками, прикладами. В школі це пояснюють. Батьки це пояснюють, що брехати погано. Потім люди приходять в університет і їм також пояснюють, що мухлювати і списувати погано, і брехати погано. Потім людина приходить на роботу і вже начальник їй пояснює, що брехати погано, але все рівно брехня є в нашому житті. І ми самі знаємо, що вона нічого гарного не робить. Ми можемо комусь розказувати, що це маленька брехня во благо, що ця брехня вирішує стільки проблем, і робить наше життя легшим. Можливо, легшим, але не чистішим. Ми далі це робимо. 
 
І ще багато-багато таких речей, які ми робимо, попри те, що ми знаємо, що це неправильно, попри те, що нам говорять, що це неправильно, попри те, що є правило, норма, а часом і закон це обмежує, - ми все рівно це робимо. 
 
Так само і тут з Законом Мойсеєвим і з Євангельським Словом. Ми знаємо, чуємо, бачимо, але не виконуємо. Чому? Чому ми наповнюємо своє життя цією гидотою, гріхом різної форми? Можливо, тому, що немає любові? Можливо, тому, що ми не любимо цей світ у якийсь момент свого життя? Можливо, ми не любимо своїх близьких? Можливо, ми не любимо людство загалом у якийсь момент? Можливо, в якийсь момент нам хочеться цього свята, цього шалу, цього буйства – а була-не-була, гори воно синім полум’ям! Як казав один персонаж радянського фільму: «Я праздника хочу, давно его жду!». Так само і в нашому житті часом так хочеться – хочеться цього банкету як у багача, хочеться порфіри, віссону, вдягтися і – була-не-була! Не дивлячись, що буде завтра. А завтра буде похмілля і розплата за свої вчинки. Але сьогодні була-не-була. І так проходить наше життя. Не думаємо, що буде завтра, після смерті. 
 
Але так не має бути. Так не має бути по тій простій причині, що ця була-не-була руйнує не тільки наше життя, а має вплив на життя цього Лазаря, який живе біля нашого порогу. І таких Лазарів буває багато. І від наших дурниць, які ми чинимо в своєму житті, чи це корупція, чи це брехня, чи це якийсь інший злочин, з’являється все більше і більше Лазарів, які сидять біля нашого порогу. І нам здається, що ми до цього не причетні. Але так не буває. Така є властивість гріха, що він завжди ламає не тільки наше життя, але все навколо нас. 
 
Але є шлях любові, який нас веде до спасіння. Шлях любові до цього світу, до людства загалом, до кожної людини, якає ближньою нам, яку ми знаємо. Якщо ми полюбимо, якщо вдасться нам знайти любов до цього світу, побачити його красу, попри всю жорстокість людського світу, постаратися цей світ вилікувати, можливо, не весь, можливо, не все нам вдасться, але хоча б це буйство наше ми зможемо обмежити. Хоча б цей бенкет, який є бенкетом розпусти і задоволень, перетворити на весільний бенкет, де всі рівні, де всі сидять за одним столом, де всі уповають на Господа і шукають Царства Небесного.
Слава Ісусу Христу. 
 
6.11.2022
 
 
Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа