Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Якщо у нас погано з зором - звернімось до Євангелії. Проповідь у п'яту неділю після Пасхи. 

В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Христос Воскрес.

Всі ми знаємо, хто такий Господь наш Ісус Христос. І не треба нам вже сьогодні очі відкривати - так нам здається. Бо всі ми Його знаємо. Ми бачимо Його на іконах. Він всюди-всюди є, тому що у нас християнська держава. А сьогодні Євангелія знайомить нас з Спасителем нашим Ісусом Христом. Знайомить нас через зір. Через зір, який ми маємо від природи, і через зір, який нам дає Господь не тільки для нашого тіла, а й для душі.

Як нам хочеться когось обманути. Як нам хочеться і які у нас побажання, щоб наші близькі були сліпі і нічого не бачили. Всі ми хочемо, щоб усі мали хороший зір? Не всі. І коли я це говорю, ви скажете – та що він таке говорить, що він таке говорить, адже ми хочемо, щоб усі добре бачили?! Ми ж будуємо лікарні і на першому місці в них саме ті лікарі, які дають зір. Ці лікарі підбирають нам окуляри, дають нам краплі, ми їх вшановуємо, тому що ми хочемо, щоб усі бачили. Але це обман, переконайте мене, що це так насправді є.

Коли ви вдома робитимете ремонт і покличете майстрів, які його будуть робити, то коли вони будуть закінчувати, зроблять усе, щоб ви не побачили того, що вони погано зробили. Коли ви прийдете в аптеку купувати ліки, то ви не побачите, що там уже майже закінчився термін. Якщо ви прийдете в магазин, то вас так обмануть, що вже зіпсоване продадуть і ви аж вдома побачите, що воно не свіже, і етикетки переклеєні і т.д.

Для чого це все робиться? Щоб нас робити сліпими. Ви підете на базар і прийдете як сліпі, бо всі будуть робити вас сліпими. Ви прийдете до будь-якого державного закладу, чи ще кудись – і вас хочуть сприймати як сліпця, вам такого нарозказують, бо ви нічого не знаєте. Що тільки для вас не вигадають.

Як добре мати таких сліпців. Подумайте - ми живемо, де одні сліпці. Ми живемо, де свідомо один одного робить сліпими.

Чи сліпець від народження може прийти в магазин і вибрати собі достойну їжу? Правда, не може? Йому потрібна допомога. Чи цей сліпець може зайти в магазин і вибрати взуття? Чи може він собі підібрати одяг?  Не може. А може цей сліпець собі ще й книгу для читання підбере? Смішно вам буде, правда?

Тепер ви бачите, ця сліпота, яка огорнула нас – як вона позбавляє нас можливості пізнавати цей світ. І як вона заважає нам цінувати правду! Як вона дозволяє всім обманювати нас. Але і ми обманюємо один одного. А щойно ми говорили про те, що хочемо, щоб усі добре бачили. А якщо всі будуть добре бачити, то як ми обманювати одне одного зможемо? Як ми на базарі торгувати будемо, в супермаркетах обманювати – як ми все це зможемо? То нехай всі будуть прозорі, очі добрі мати? Чи нехай залишаються сліпими ті, хто нам вигідно, щоб був сліпими?

Господь наш Ісус Христос говорить цю Євангелію, і треба зрозуміти той час, у який Христос знаходився в Іудеї, що була під римлянами, а римляни-завойовники хотіли, щоб ті люди були сліпими. І навіть церква, яка повинна була робити їх зрячими, вона ще й допомагала загарбницькій владі, щоб були сліпі. Щоб люди були настільки сліпі, щоб не побачили Бога живого, Сина Божого.

Коли ми як сліпці не можемо нічого вибрати у магазині, на базарі, бо нас обманюють, подумайте тепер, як ви можете вибрати із тисячі чоловік нормального керівника. А як ви можете з сорока п'яти мільйонів? Як ці сліпці можуть вибрати? Не можуть. Тому що коли вони вибирають, то вони як на базарі, чи у супермаркеті один одного обманюють. Вони хвалять те, чого не треба хвалити. І наговорюють погане на інших. І ми, як сліпці, нічого не можемо зробити.

Сьогоднішня Євангелія відкриває нам очі на наше життя. Щоб ми, якщо у нас погано з зором, пішли до тої Силоамської купелі, яка є Світлом для світу - яка називається Євангелія. І відкрили свої очі. І побачили себе, і побачили навколишній світ, і пізнали цей світ. І пізнали в першу чергу Того, Хто дає нам правдивий зір. Не тільки для наших тілесних очей, але й зір для нашої душі.

Амінь.

Христос Воскрес.

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа