Українська Православна Церква Київського Патриархату
Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая Запоріжжя

Збережімо свій рід для Вічності

В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Амінь.

Апостол-євангелист Матвій дає нам чотирнадцять родів-поколінь від Авраама до царя Давида. А потім ще показує нам чотирнадцять поколінь від царя Давида до переселення Вавилонського, а потім ще чотирнадцять поколінь від переселення Вавилонського до народження Ісуса Христа. І сьогоднішня Євангелія так і називається – родовід Ісуса Христа, Сина Авраамового, Сина Давидового і, як Його сприймали, Сина Іосифа і Марії. Тому що Іосиф походив із роду Давидового, а Діва Марія походила з роду Аронового.

Коли Мойсей виводив ізраїльтян з єгипетської неволі, він розділив цей народ на дванадцять частин за їхніми колінами, тому що Яків мав дванадцять синів. І найстарший син, первісток – Іуда. І цар Давид народився в цьому поколінні від Іуди, тобто, Іудея, в яку входив сам Єрусалим. Але пройшли часи, народи перемішувалися, розходилися, але кожен тримався свого роду, бо всі знали, що цар, спаситель, месія народиться від Іуди, від старшого сина Якова.

І ось відчувається, що апостол-євангелист Матвій був митарем, або, можна сказати, податковим інспектором,. Він у три стовпчики все порахував і так нам подає, щоб ми цей документ прийняли. Хоч насправді це ще не всі покоління вписані, їх набагато більше. Але яке значення мав цей родовід? Адже не тільки люди знали і вели у себе родовід. Цей родовід був записаний в синагогах, цей родовід був в державних установах. Ось ми чекаємо закону про продаж землі. І хто зможе купувати землю? А по закону, який існував в Ізраїлі, землю могли купувати тільки ті, які себе знаходили у цьому родоводі. А якщо їх не було у родоводі, то вони вважалися не спадкоємцями Ізраїля.

Цар Ірод, не був ізраїльтянин, ні, його батько був ідумеянин. І знаєте, що він зробив? Він знищив цей архів, усі документи, щоб узурпувати владу. Так завжди диктатори роблять. Хоч він і багато зробив для Ізраїля: відновив храм, відбудував економіку. Цей цар Ізраїльський набагато більше зробив за царя Соломона і царя Давида. А коли втратився родовід, то ви бачите – як би це царство не розвивалося, але воно розвалилося. І за сімдесят п’ять років після Ірода Великого на цьому місці, де був Єрусалим, каменя на камені не залишилося – все римляни знищили. Яке значення має родовід кожної людини, і в державі для цього народу.

Чому ми не хочемо знати, хто наші батьки, яка наша національність, наше походження? Ми навіть у паспорті відмовляємось від цього. Але як ми себе низько опускаємо. Візьміть будь-який документ, на будь-яку людину, громадянина України, відкрийте паспорт – що ми у цьому документі про цю людину взнаємо? Можливо, щось в архівах можна знайти, але дуже важко, бо воно одне з одним ніяк не «клеїться». Дуже багато втрачених документів, або свідомо знищених. І зайдіть у дім, де буде якась кішечка чи собачка породиста, і ви взнаєте до десятого покоління, якою була та сука. А для чого це робиться? Для того, щоб возвеличити це щеня. Чому ж не робиться нічого для людей? Для того, щоб показати, що людина є ніщо на цій землі, що вона взагалі ніякої вартості не має, і щоб вона мовчала і не гавкала. Так.

Але родовід цей не просто так дається. Минула неділя називалася неділею святих отців. І ми говорили про вечерю, яку господар, тобто, Господь приготував для нас. На цій вечері ми споживаємо Тіло і Кров Сина цього Господаря, Господа. І через це відкривається нам шлях у цю гостину, що веде до Вічності. А сьогоднішня неділя називається неділею праотців перед Різдвом. Але сьогодні у родоводі навіть згадується жінок, і чоловіків. І ці люди, які записані, це не ті, які заслуговують своїм життям на Рай. Кого там серед них тільки немає! І вбивці, і розпусники, і розпусниці, і аферисти, і хто-зна хто. І вони не заслуговували ні на що. Але була для них обітниця. І обітниця ця звершилася. І народився Той, Хто подолав це пекло Своїми стражданнями, Своїми терпіннями і цей рід Він привів у Вічність. Бо починаючи від Адама люди вже були у непослуху, так як і сьогодні.

І потрібна ця вечеря, потрібен цей родовід для того, щоб з покоління в покоління ми збиралися родоводом з тими поколіннями, які залишилися, на ту святу вечерю і сприймали все, що найкраще, що увіковічнює нас. Що нас не розділяє, а об’єднує. І тому Церква дає сьогодні родовід Ісуса Христа, щоб ми і свій родовід відновлювали, щоб ми уподібнювалися цьому. Бо в ті часи не тільки землю треба було купувати і вказувати свій родовід. Все, що треба було здобути, якесь становище – чи вчителя, чи старшини синагоги, чи воїна, керівника – все треба було відповісти: «А чийого ти роду?» І по цьому відкривалися двері в буття, в буття всього народу. А якщо ти не міг довести – то йди до свого народу і там доводь.

Пройшло дві тисячі років і ми можемо побачити будь-кого з цього народу президентом практично будь-якої країни світу. Так, ми можемо побачити – чи в Америці, і в Європі, та й Україна не виняток. Але американця, чи англійця, чи француза, чи українця ви ніколи не побачите в Тель-Авіві президентом чи прем’єром. Бо цей народ цінує себе. І він знає своє покликання. І тому це Богом вибраний народ.

Але минулої неділі ми чули, як було сказано: «Ідіть і  покличте всі народи!» І в тому числі покличте і цей народ, який тут, чи в Києві, чи в Запоріжжі. Щоб він вкусив цю вечерю, яка приготовлена. Щоб він теж зберіг свій рід, щоб він не був як бродячий, щоб він був зібраний за одним цим різдвяним столом, за вечерею. І прославляв Господа, Який народився і дає Себе в жертву за нас, і хоче від нас послідовності, щоб була в Його народі, де Він народився.

Амінь.

Слава Ісусу Христу.

Розклад Богослужінь

Ранкові

Будні - 8:00
Неділя - 8:00 і 10:00
Свята - 9:00

Вечірні

Щодня - 17:00


Сайт релігійної громади Церкви Святого Миколая

Запоріжжя, проспект Ювілейний, 1

Тел:   067 74-21-622

  Написати листа